Wednesday, 21 June 2017

Hafiy Warded

Assalamualaikum

Bulan puasa neh dalam kegembiraan
ada la terselit ujian ujian kecil
buat kami

ujian2 neh mendekatkan kita pada Allah SWT
so mari rendahkan hati
terima ujian seadanya
yang penting jangan merungut2
jgn salahkan sesapa
just kita salahkan nasi kfc tu tak per
kaahhhhh
nant i crita knp nasik kfc

Baru-baru ni to be exact last thursday
jam 9.30 mlm hafiy muntah
igt sekali tu jer, dia tesedak ke apa
dats y muntah

rupanya tak
muntah dia tu, belarutan sampai tgh malam bawak ke pagi esoknya
ya Allah risau tu jgn cakap
sebab dia kan special
so memacam benda kena consider
km semua assume dia food poisoning
semua d umah oke je makan menu berbuka cooked by in laws
but hafiy, dia ada makan nasi kfc ptg sebelum berbuka
which is dia sorang je pun makan nasi tu
tu la.. sapa suruh x puasa kan
so semua pun fikir sbb nasi tu la kot
kita y nak rasa pun x bole, tp masa suap tu x der la nasi lembik ka apa

so da stat muntah stat 9.30 mlm tu
km just observe saja
dia nak tido, tp asyik la teganggu dgn muntah dia
tak sudah jam 2 pg km bawak dia ke klinik singapore bayan baru
ohh masa jadi neh its hapen masa balik umah mak mer
just balik cuti wekend biasa saja

bukan nak burukkan klinik singapore di bayan baru tu
sebab dia klinik lama kot
establish,  panel to most kilang
tp mayb saja la nak jadi kat family hakak kan
treatment y hakak terima mlm tu sangatlah mendukacitakan

doktor tu pun macam mamai2 lagi
baru bgn tdo kekdah dia
its so k, sbb 2 pg patient x da kan.. so tdoq aje la..
but then bila patient ada
datang pepagi 2 pg, must be something la he or she worried so much kan
at least show some concern, kau pegang la lutut anak hakak pun x per even x de kena mengena dgn muntah2 dia, kau tipu hakak dgn medical term pun tipu la, asal hakak rasa bebaloi nak bayar kau dik

D- ada ape?
P-anak saya muntah non stop doktor dr jam 9.30 mlm
D- owh oke, sambil amek suhu
(termometer jenis tembak dahi tu sama sejibik mcm umah hakak, so kita tahu da, klu bunyik means demam, klu x kuar apa2 bunyik suhu below 37 which is x demam, to be hapen hafiy x demam
D- oke ~ sambil tgk akak
P- akak masik duduk statik, sbb akak mcm nak tggu arahan doktor seterusnya, cth soh letak hafiy kat bed nak cek perut ka hapa ( masa neh hafiy mak su dia y pegang sebab dia neh pesyen klu nmpak doktor  terus datang saka nanges dia tu..
D- oke ~ sambil tgk akak lagi
P- da abes ker dokter
D- ya

Ya ampun.. itu jer.. DATSS ALL dgn 2 3 patah perkataan, dengan tak pegang pun cek badan anak hakak..
sedeh tahu sedeh

masa kat kaunter amek ubat, dapat ubat batuk dan demam.. watdeheck.. ubat kaitan muntah ker sakit perut ke mmg x da.. hasben akak kata dia x demam knp dpt ubt demam.. owh itu stendby.. wah wah wah.. kenapa x bagi ubat sakit lutut jer dik, senang tua2 nant bole solat tanpa guna gel amani tu..
ubat muntah langsung x der.. laki hakak mintak baru bagi.. apelaaaa

masa tu hakak hangin betol.. tp barangkali malam tu malam lailatul qadar, akak x rasa nak merempan pun.. akak pendamkan hangin hakak.. tp hangin akak beralih ke adik ipar yang dr balik klinik x henti2 carut dia tu
ekekke

balik umah hafiy stil muntah
mak mer da isaukan cucu dia neh
ajak pegi klinik lain
pagi tu jugak
klu ikutkan hakak nak terus ke hospital
but then
hasben hakak stil nak try klinik lagi
ape2 lah
malas gado, kang anak x der apa.. mak ayah dia plak yg gocoh
so pegi plak another klinik
thanks to KLINIK BERSATU, teluk kumbar
pasneh semua gi sana eh kalau y nak servis 24H
jgn pegi klinik singapore
hahahahahahhaha
jahat gila hakak.. arghhh lantak

klinik tu oke.. bg ubt y seswai dgn muntah2 dia
but then lepas makan ubt pun still ada muntah
tak sudah ke Pantai Hospital lah kita
dekat dgn umah mak mer

nama pun private
kau rambut cabang pun admit
ye la rambut x smpai skala 3
so bila doktor chech hafiy, terus depa nak admit
nak drip suma

da drip hafiy better skek
muntah dia da berkurang
doktor paed tgk condition dia, then asking details tntang medical history dia
bila gtau hafiy hydrochepalus, terus dia concern sesangat

ermmm saya rasa tiub dia BLOCKED
tp x per, kita akan refer neuro, saya paed x bole wat dicision

Ya Allah, macam petir bedentum dlm kepala hakak

ayah budak neh mana???? tuuu haaaaa da siap muntah bagai, menangis bagai nak rak dah
haishhh tensi hakak
hasben hakak gitulah, dia punya risau tu maha dasyat
akak still berdiri teguh
jangan dgn hasben hakak, klu akak hembus ikut hidung pun dia bole tumbang

itu y kata bergantung pada Allah tu
dia MAHA PENGATUR sebaiknya
Allah maha mendengar rintihan hakak malam tu
isau la kalau bebetol blocked

esok tu sementara doktor neuro datang
asa lama sgt masa berlalu
setiap masa pun tgk jam
dah doktor janji jam 10 pg x datang2
hasihhhh - hasih pun boleh
haishhhhh laa

doktor datang beh kurang 2 ptg
masa doktor neuro dtg dlm 2 ptg tu
jantung hakak berdegup laju
mcm2 hakak pikir

saya rasa masih ada aliran dlm tiub/shunt dia

dgn 1 ayat tu
hakak rasa batu sebesar gunung hilang terus dr kpla
ALHAMDULILLAH
Allah maha pengasih dan penyayang
nak bg jadi jugak raya neh dlm keadaan aman dan harmoni

bukak posa tu 15 bungkus nasi pak mer buat kenduri
bagi pada misi2 yg jaga paed
bersyukur sgt cucu dia neh sihat

hakak siap imajin raya hakak kali neh berkampung di hospital
kalau betol shunt dlm kpla hafiy ada masalah

so sempat la 2 mlm hakak check in hospital
x pe la
asal anak sihat dah

tu jer la
cerita cendoi (kerusi merah) ada jer
x pe la
bg laluan cerita hafiy dulu oke

eh.. kata anak bloger, haruslah di utamakan
gituh 






No comments:

Hafiy Warded

Assalamualaikum Bulan puasa neh dalam kegembiraan ada la terselit ujian ujian kecil buat kami ujian2 neh mendekatkan kita pada Allah S...