Wednesday, 3 May 2017

Hafiy Turns Two

Assalamualaikum

Alhamdulillah alhamdulillah
Bersyukur sangat Hafiy da pun menganjak usia 2 thn 20 april 2017 aritu..
rasa mcm baru sgt bedung dan barutkan dia
Tau2 jer dah dua tahun
Cepatnya masa berlalu

Kali neh da tak da party bagai
just sambut dengan 2 family  both side
hantar makanan ke masjid
itu sajalah
langkah penjimatan.. gituh

So Hafiy da bole agak eh
tahun2 mendatang bufday celebration bertambah sendu
Nasib la kau nak, dapat mak yang tak de eksaited bagai neh
Ayah tu gagah lagi.. eksaited dia kadang boleh mak bikin panas lak

Hafiy,

Sejauh mana ketinggalan anak mak dalam tumbesaran atau skill atau sebagainya

Mak tak kisah
Sempurna anak mak tak sama sempurna anak orang lain
Macam mana keadaan Hafiy di masa depan, mak terima


Sebab hanya mak dan ayah saja tau mcm mana Hafiy bertarung hidup untuk kami
Disaat doktor sukar nak ramal keadaan Hafiy yang semakin kritikal masa tu
Mak dan ayah tak putus putus bisikan Hafiy utk kuat
dan Hafiy semampu boleh bertahan untuk kami

Terima kasih Hafiy berikan gelaran mak dan ayah kpd kami
4 tahun mak dan ayah tunggu untuk dapat gelaran tu

thanks anak

walaupun mak kau neh, jenis garang dan brutal skek
tp percayalah, saat mencoretkan tinta d atas
menitik jugak air mata mak neh hokey
tak pasti deraian air mata neh atas faktor menahan lapar sbb puasa ( still ganti even dah syaaban.. perangai sgt) atau benar2 terkesan dgn catatan di atas

meh mak trobek skek gambar Hafiy
ekekeekkeek

 incittt ja anak mak, seluar sampai dada..
masa neh siang malam Hafiy x dapat detect lg..
dan memilih malam untuk cergas dan penuh tenaga

nampak telinga dulu dr kek
secapang boleh tinga kau nak

Mak doakan Hafiy jadi anak yang soleh penyejuk mata mak dan ayah
We really want you to know
that we really love u, no word can describe how much u meant to us




Sunday, 26 March 2017

Rutin

Assalamualaikum

Hari ni bersiaran di ofis dan berseorangan
Diharapkan janaan idea mencurah curah dan penulisan berbaur ilmiah..
kenapa sorang?
partner in crime kak fizin odw ke putrajaya terima APC.. happy for her!! congratulation
yang lain2 ada yg mc, ada kuar pantau
begitulah

tajuk kita rutin.. so apa yang rutin
rutin kami anok branok
sejak akak pregnant, memang tugas laki akak la menjengak akak kat sini
so rutin tu continue sampai skang tambah2 bila ada dak Hafiy ni

setiap hari tak penah gagal menghitung hari
tunggu cik abang nak turun alor setar hujung minggu
sebab kalau si ayah neh turun, maksud dia pakej berjalan jalan dan makan sedap
padahal hari hari kunyah nasi goreng
tapi nasi tu rasa sedap bila suami kita ada skali
acewahh

ada je la aktiviti nak ke mana mana
walau terpaksa  heret stroler la hapa
beg berat tahap almari
pun layan saja
seban jenisan anak akak neh, semua kena complete,
nak tido kena bebetul ada bantai,kain lapik
pastu x nak panas -kipas kecik tu mmg kena ada- diva sangat
bole imajin eh, nak kuar barang mmg banyak

kelmarin jenjalan, kami makan nasi arab
pastu laki hakak nak pi muzium artifak nabi
eh eksaited sangat neh tengok dia
siap sebak bagai, amek gambar semua
menghayati zaman nabi dan sahabat

hakak buat apa?
hakak mengipas budak hafiy neh dalam muzium tu
bole pulak dia nak tido tetengah pameran tu
tapi mak mak kan
apa ada hal
betepuk la meriba si hafiy neh
sebelah barang pameran tahu
sebab kat situ kebetulan ada kerusi plastik
so sapa yang kemarin tgk barang pameran, quran yang di tatah atas keping emas
boleh pakej tgk mak cik tembun meriba anak smbil sesengih kipas anak dia yang tdoq


asal laki hakak happy, hakak layan jer
malam plak kami semua pegi kenduri kenalan mak tok
so memang jadual pack dan setiap masa si hafiy bekepit dengan ayah dia

hari neh akak kerja, laki hakak still dengan anak
tapi si hafiy neh dia akan ada instict ayah dia nak balik, so bole tgk tahap clingy dia tu masyaAllah
kagum sangat
berkebolehan merasai tgn ayah dia di angkat masa ayah dia tangukkan buai
berkebolehan mengesan ayah dia tak da di pandangan even in 3 minit
berkebolehan mengesan ayah dia pakai pakaian jalan

so, bila time ayah dia bebetol nak balik
ada la adegan air mata, bukan takat anak.. dengan si bapa pun join
jangan tak tahu, laki hakak, hati dia setisu boleh

insyaAllah, kami masih dalam perancangan salah sorang kena take action
cth: akak kena berhenti kerja
sebab drama air mata neh kena ada noktahnyer..
sampi bila kan
doakan kami
yang terbaik



Wednesday, 25 January 2017

Edisi Buang Sawang

Assalamualaikum

Edisi Buang Sawang kali ni bertujuan utk memaklumkan diri ini maih bertapak di bumi
Alhamdulillah sihat dan bertambah kilosss jugak :'(
Kekadang rasa semangat nak kurus
Kekadang rasa biarkan jer laa
Yg biarkan jer laa tu selalu berada di carta teratas

Marilah kita sekadar berbasa basi

Hujung tahun 2016 family hakak seperti tsunami sekejap
almaklumlah
jarang ada ujian ujian yang menimpa
sekali terkena terus rasa dunia gelap

ayah akak di diagnose hati rosak
Allah
masa tu rasa macam batu hempap di dada
ayah kena admit lama juga
hampir 10 hari

dalam tempoh tu
segalanya terasa seakan tak kena
penat, sedih, frust semua pun bersatu

ayah bertambahlah lagi
member jarang sakit instead of kencing manis darah tinggi
dan hampir x bagi kesan pada ayah pun
makan tu tak der pantang apa

tapi bila da jadi ceni
semangat ayh hilang terus
sapa y datang ziarah menitik nitik air mata dia
sedih katanya.. tak sangka dia diberi ujian macam neh

so far stabil
makan ubt, amek supplement
harap ayah baik2 saja

tahun 2017

semua masih sama
cuma bulan 2 ni insyaAllah ada anak nakan baru
kali neh jantina lain
at last its a girl
selepas ketiga tiga cucus all lelaki

akak kena bersedia dr segi mental dan komunikasi skill
sbb jantina lain kan
tau je la bebudak skang
kompem soalan pelik2 akn kuar
u know all the sex (jantina) lain dr apa y diaorang ader
ekekek

macam hasben punya side
kazen semua perempuan yang kat kampung tu
so one day akak change diapers si budak hafiy neh
terkebil2 mata kazen yang perempuan neh

hahah
tgk muka memasing tekojut.. apo lain bonar haaa
learning process sayang2 ku
pergilah tanya bapak memasing ekekek

dari segi kerjaya
hakak macam tu jugak lah
pegi keja balik keja
ulang ulang
cawangan kecik kan
x der thrill mana pun

satu jer akak isau
dah esok2 nak pencen baru nak bagi task2 mencabar
mau akak besilat jer nant atas partition neh

CNY ke mana korang?
susun jadual kenduri ker
hakak da ader 3 jer listing
tp asa 2 jer dapat attend

itu jer la edisi buang sawang kali neh
tahun 2016 yang biasa2 tapi hakak bahagia
sederhana jer la
Alhamdulillah

hakak akan jenguk lagi blog di hari yang lain
td pun dua kali test password baru lepas
harap esok2 jangan lupa terus da

babai ---



Wednesday, 16 November 2016

My Hafiy -- 2

Assalamualaikum


Jarang akak crita tentang Hafiy
apetah lagi ayah dia--
tetiba hahah


So meh la akak crita tentang dia
mana tau esok-esok ni dia baca
tak der la dia persoalkan knp cerita tentang dia kurang
dah mak kau pun sendu.. gemuk plak tu -_____________-
blog jarang-jarang buka
lagi mau tanya?


so mcm mana hafiy sekarang?


Alhamdulillah.. membesar dengan sihat.. tapi sangat kurus.. setahun tujuh bulan just 7 kilo jer..
tp akak sangup dukung dia dari usung minyak 5 kg yang harga naik mencanak, tapi harga dlm paket rm2.50 kekal.. lupa limit seorang 2 paket jer.. ehhhhh
berat hafiy bukan takat border putih lagi dah
tahap merah terus


tak makan ker?


dia makan, tapi susu langsung tak mau.. susu hanya dicampur dalam nestem sahaja.. kalau bancuh sesaja tu
2oz pun susah nak abes.. tambah2 sejak makan solid food lagi la x nak susu.. susu mak dia nak sesangat.. tp stok mak dia limited.. mak dia harung bagi jugak..


susu murah kot?

sapeeee kateeee.. dari semurah2 susu akak try smpai semahal2nyer.. sama jer tahap keinginan terhadap susu.. tapi sebab dia minum susu kurang kan.. pedisure sanggup la bapak dia duga.. sangup renangi.. cer kalau minum susu kuat.. dari pedisure terus jadik tak sure
tapi kan.. memana doktor pun asal anak tak cukup berat.. susu pedisure la dia cadang dulu..
cuba bayangkan pada kuarga yg tak mampu dicadang susu itu jgk.. cemana la kan

ke kena amek pendekatan menteri-menteri skang ni.. susu mahal jgn minum susu.. sirap sudah..



doktor kata apa?


refer dietician saja la.. kita tgk cemana berat akn dtg.. kekerapan makan tu dah oke.. mean every day dalam 4-5 kali dia makan.. supplement pun bagi.. ada la naik sekilo ke ratus-ratus gram gitu.. katenya prem baby memang centu


berat mak dia tak nak tanyer????



hafiy da bole buat apa?


so far meniarap dan bergolek golek.. bole duduk kalau di bantu.. naik walker tu jauh la jugak peginya.. tapi konsep dia berundur jer.. istilah pantang beundur kecuali operasi dia tak guna pakai lagi
verb dia dah banyak.. mayb stay dgn mak tok dan wan kot.. so banyak becakap dengan dia..
arahan2 simple da bole terima.. suruh dia bukak mulut ker.. suruh dia tepuk ka.. dia bole faham.. paling pandai dia cakap apaaaaqqqq (mean lapar) -______-



hafiy kat umah cemana?

alhamdulillah so far ok..report card dia ada pasang surut.. selalu baru jer nak buang pin tudung balik dr keja, mak tok dia da bg report apa dia buat the whole day macam machine gun.. bertalu-talu..
anak adik hari ni tak mau tdoq.. tdoq sat sat
anak adik hari ni wat prangai makan moi tak mau
anak adik hari ni berak 2 kali dah.. punya la busuk
anak adik hari ni bole tunjuk pipi.. cepat hafiy tunjuk kat mak.. :')

begitulah



sakit demam cemana plak? lepas kuar NICU penah kena admit balik?

Sakit demam adat la kan.. kekerapan hampir sebulan sekali.. mudah berjangkit dgn org sekeliling.. tp dengan izin Allah.. sejak amek xtra vaksin pnemocacol (ejaan x tau cemana) boleh nampak dia da tak demam kerap da.. akak sugest, memana parents ada rezeki lebih, have a try.. kos rm240 (harga tak jauh beza memana tmpat pun)


tak penah kn admit lepas discharge NICU, and doktor pun quit impress jgk.. Alhamdulillah rezeki.. mayb akak da susah jaga dia ms NICU dulu.. so da besar2 ni Allah senangkan balik.. yang penting masa tgh sesusah tu.. jangan merungut.. klu ada here and there tu cecepat istigfar..



appointment dia banyak tak?


Opkos.. paediatrik, mata, telinga, neuro, cara kerja, fisioterapi , dietician, klinik kesihatan
kami gilir2 la.. mana yang boleh adjust pegi ke ari ahad tu.. tugas hasben hakak la.. dia keja penang so oke la.. tak jejas cuti akak mahupun hasben hakak..



kepala dia cemana? Yang kata ada air dlm kepala tu?

So far alhamdulillah.. kesan dia bole nampak bila dia lambat dari segi perkembangan Hafiy saja la.. lain2 sume ok..
doktor kata ada kes dia baik terus.. ada kes kalau tesumbat, kena tukar tiub.. akak harap baik terus la.. hafiy neh akak tgk dia mcm bapak dia plak.. tinggi semacam.. so kalau tiub dlm badan dia tu da pendek.. kemungkinan besar kn operate utk tukar tiub..

eh.. x nak pikir bole.. huhu



harapan hakak pada anak akak?

Nak dia bole urus diri sendiri sudah.. wawawawa
boleh makan sendiri--
bole mandi sendiri--
bole cari kerja--
untuk diri dia sendiri
sebab hidup zaman serba mencabar kena buat sendiri.. hidup atas pertolongan org lain even sedara mara sendiri pun belum tentu baik..

contoh pak cik boleh kawen dgn mewah atas harta anak2 buah yang yatim piatu.. ehhhh apeni-- apeni--



bila hafiy nak ader adik?

Termenung sambil scroll iphone7 : read asus
insyaAllah.. tahun depan kita ingat nak merancang dgn serius..
doakan (sambil ketawa terbahak-bahak.. motif sangat)



harapan hafiy pada mak dia bagaimana?

Kasar sangat soalan ni..
hafiy nak mak sihat so that bole tenguk perangai tak semengah hafiy ni
hafiy nak mak kurus sket so that hafiy tak perlu nak jelaskan ini mak hafiy bukan peti ais 2 pintu
hafiy sayang mak even mak kadang2 so annoying.. hafiy da setahun 7 bulan.. tp kadang mak bedung hafiy pastu cakap my baby.. my baby..
jangan paksa hafiy cakap sayang mak sehari patploh juta kali
hafiy nak mak rajin skek so that hafiy bole makan sesedap selain dr moi letak ubi,carrot dan ayam
jemu dah.. hafiy nak yang tahap2 babyeatbyjustlixa tu jer


terakhir, harapan ayah hafiy pada mak hafiy?

Jawab soalan atau terjun jambatan--

Sunday, 30 October 2016

Pawana Jerai Resort, Ruat Yan

Assalamualaikum

Happy Deepavali to All Indian's Friend
Kehmain All
padahal kawan india sorang tu jerk
si Anbananthan
Serunuk dia.. beraya dengan orang baru.. i mean dia ader newborn
bukan wife baru ke apa
nak nak plak anak lelaki.. kehmain suka dia
siap buat kenduri bagai
makan pagi ditaja 1 pejabat
pejabat kami 10 org je pun.. tak taja memang mendapat la

ehh
melalut plak
pagi neh akak mai ofis dari Yan
becuti sana
Becuti????
bukan keja dekat yan ker

matakeatas###

kekdah dia family inlaws nak bercuti
tapi kenot go jejauh
sebab hakak keja
cuti tgl 4 hari je smpai hujung tahun
mmg kritikal
so x dapek pegi jauh..
jom kita ke yan sana

bajet bole memancing ke bakar2 ke
Nanhadoooo
dr tengah hari bawak ke malam
hujan
ada hikmah betulnya
kalau x hujan
kompem orang ramai kat resort tu
sebab konsep resort dan cafe

sah sah orang ramai
istilah menenangkan fikiran tak tercapai nanti 
bila da hujan
terus jadi padang jarak padang terkukur
x da org mai cafe pun
ekekekke

so kami semua ke Pawana Jerai Resort
Daerah Yan
Gugel la eh cemana nak ke sana
akak da memang tau kawasan Yan
klu akak kata mudah nak cari
kena cemuh plak nanti

Akak rasa baru lagi chalet dia
sikit ja room dia
ada 3
ekekekek
so pepandai la bajet cemana nak atur ke anggotaan memasing
selesa
bersih
luas
makanan sedap

akak bagi 9 bintang di angkasa
bole tgk di fb
tu akak da bagi link dia di bawah

pawana jerai resort

ini bagi orang yang bebenar nak dapat ketenangan tau
haaa bole datang sini
tapiii 
kalau da jenis ber hu ha hu ha
nak hiburan
window shoping ke apa
datang sini bole mereput
sebab mmg jauh dgn kesibukan kota ka apa
kota? kedah tak der sampai tahap kota metropolitan
dia tahap bandaraya jer
kota sarang semut ada

bole layan pic di bawah
semestinya cilok dari orang lain
adik ipor la senang citer

sejak sejak kertu memang x suka begambar
dlm arti kata yang lain
x der confident diknon
badan sarat dengan muatan lemak

kbye




Sunday, 16 October 2016

"Nanti rindu semua ni...

Assalamualaikum

"
"Biaq la kat depa..
Nanti rindu semua ni..."

kata mak akak semalam bila ayah akak a.k.a tok wan asyik melarang cucu-cucu tengah melasak bermain

akak perati jer situasi masa tu

"kita nak ka depa sakit telantaq, baru depa nak duk diam"

Akak menambah lagi

Kekadang akak rasa nak marah juga bila bebudak yang tgh main dimarah marah
bukan tak bole tegur, tegurlah sesuai usia dia
tetapi....
as long tak datang kecederaan
tak merbahaya
dalam pemerhatian orang dewasa yang berakal

biar la

nama pun BUDAK
Faham tak..BUDAK.. kalau BUDAK tu duduk proper, baca sokabar, tune tv aljazera
HAAA itu risau

Anak akak setahun enam bulan
klu ikutkan.. bukan takat berjalan.. dah belari pun
tp sebab hafiy ada komplikasi masa lahir, he cant even merangkak
faham tak perasaan seorang ibu bila orang da stat tanya "anak da boleh apa da"
tak yah la orang, check up bulanan di kk pun akak runsing nak menjawab

eventough doktor cakap awal awal lagi, anak akak akan lambat serba serbi
tapi jauh sudut hati, akak nak anak akak macam kanak2 seusia dia
berjalan berlari

so bila hafiy tunjuk perkembangan yang sikit-sikit ni
belinang air mata akak
syukur sangat
cikgu fisio dia kata, dia antara tercepat dikalangan budak yang lambat

akak menanges masa dia mula nak capai barang
masa dia almost 8 month
baru gapai tahu
akak da menanges bagai

tapi akak tahu
anak akak jaaaaauhhhh lebih beruntung dari anak-anak yang sakit terlantar
tak bole nak gerak2
paling sedih yang memerlukan organ ganti
kalau ada wang berjuta pun, tak der spare part yang nak ganti
pun tak guna

please la
jangan cepat sangat nak "tangan"kan budak yang melasak
jangan murah suara sangat nak tengking melarang itu ini
ada cara
pandai tackle budak

jangan nant bila da marah tekeluar hambur sana sini
diangkat Allah sebutan yang keluar dari mulut mak ayah
baru nak menyesal

hargai anak yang sedang melasak
sebab itu la petunjuk anak kita membesar dengan sihat
petunjuk dia tak berbeza dengan budak lain
petunjuk itu adanya perkembangan

Allah nak duga cukup mudah
berapa banyak kes yang dekat rehabilitasi kanak-kanak dapat treatment
adalah kanak-kanak yang NORMAL lahirnya
yang langsung tak menunjukan sakit
yang sangat fasih lidah dan ligat tingkah lakunya

hanya kerana SERANGAN STROK SAHAJA
kini kanak-kanak tu berkerusi roda
di ikat badan pada papan untuk latih berdiri
menanges marayu mintak abeskan sesi
si ibu melihat cekalkan hati
sebab tahu untuk anak jua kemudian hari

hargai masa anak sedang melasak
sebab kita tak kan tahu jodoh kita dan anak sampai bila



Tuesday, 23 August 2016

Kemerdekaan Cara Aku

Salam semua,

Lama akak tak hapdate, itu je la ayat pembukaan dari memula bekecimpung dalam arena blog..
orang beblog, kau pun nakkkk jugakkk
tak sudahhh blog pun sendu saja

senang cita syok sendri kekdah dia

bulan ogos bulan kemerdekaan
dah ayat karangan buku plak
tak pelah
tapi bulan kemerdekaan tahun neh akak berjuang lebih dari selalu

bejuang di medan highway
kalau rasa tetiba plus utara selatan annouce kutipan bulan neh naik mendadak
itu dari sumbangan ahkak la

mau nyer tak
awal bulan hari tu  akak kursus kat INTURA located at Sg. Petani
sebelum ada hafiy, memang akak akan menginap tdoq kat sana
tahap servis INTURA macam hotel kot
bilik selesa, makan tip top, fasiliti banyak
FREE pulak
sapa yang tak nak

tapi sejak kewujudan hafiy, akak kena la berkorban skek
ulang alik dari alor setar,
dua dua pun memerlukan satu sama lain cececewahhh
tido harus la peluk sesama bonding gituhh
sejam jugak la sehala
dengan tol dan minyak lagi
tima kasih la kepada kanda sayang, memayungi dinda lebih bulan neh
topkan minyak suma utk membantu dinda di medan highway

nak jadi cerita
hujung bulan neh plak akak bejuang di medan highway lagi
Allah
terasa macam nak berselirat dah urat jemurat, tulang belulang neh
sebab akak kena berulang dari ofis ke penang plak

sebabnya---

abang dan kak ipar akak diuji kehilangan orang tersayang
sebelum ayah kepada kak ipar meninggal dunia, abang dan kak ipar take turn jaga arwah di hospital
so anak-anak depa tak da sapa yang jaga
so mak akak yang menjaga hafiy menghulurkan bantuan utk payung the cucus sementara waktu

kebetulan anak2 abang baru lepas kena demam campak
plus hafiy plak  tengah demam
end up mintak tok dan wan sebelah mertua payung anak akak plak

dua dua pun demi kemashalatan semua
supaya tidak terbejangkit one to each other--

InsyaAllah today last day akak berulang alik dari penang
malam neh da boleh balik alor setar

dalam hal ceni kena ada bertolak ansur
berkorban sorang sikit--

abang dan kak ipar berkorban jaga ayah yang sakit
anak2 depa berkorban rindu sebab kena tggl sementara dgn mak tok
mak tok lak berkorban tlg jaga the  cucus plus rindu pada hafiy yang selalu dia jaga ekekekek
akak *flipstudungghedot bekorban ulang alik
laki akak berkorban wang ringgit payung akak ulang alik hway ~ thanks yayah!!!
family in law tolong jagakan hafiy- muahciked

Allah tengok hasil pengorbanan kita
Allah akan balas dengan cara yang tak disangka-sangka
Percayalah

Selamat Hari Kemerdekaan Semua
From The Cucus and  Hafiy




Hafiy Turns Two

Assalamualaikum Alhamdulillah alhamdulillah Bersyukur sangat Hafiy da pun menganjak usia 2 thn 20 april 2017 aritu.. rasa mcm baru sgt b...