Posts

Rutin

Image
Assalamualaikum

Hari ni bersiaran di ofis dan berseorangan
Diharapkan janaan idea mencurah curah dan penulisan berbaur ilmiah..
kenapa sorang?
partner in crime kak fizin odw ke putrajaya terima APC.. happy for her!! congratulation
yang lain2 ada yg mc, ada kuar pantau
begitulah

tajuk kita rutin.. so apa yang rutin
rutin kami anok branok
sejak akak pregnant, memang tugas laki akak la menjengak akak kat sini
so rutin tu continue sampai skang tambah2 bila ada dak Hafiy ni

setiap hari tak penah gagal menghitung hari
tunggu cik abang nak turun alor setar hujung minggu
sebab kalau si ayah neh turun, maksud dia pakej berjalan jalan dan makan sedap
padahal hari hari kunyah nasi goreng
tapi nasi tu rasa sedap bila suami kita ada skali
acewahh

ada je la aktiviti nak ke mana mana
walau terpaksa  heret stroler la hapa
beg berat tahap almari
pun layan saja
seban jenisan anak akak neh, semua kena complete,
nak tido kena bebetul ada bantai,kain lapik
pastu x nak panas -kipas kecik tu mmg kena ada- d…

Edisi Buang Sawang

Assalamualaikum

Edisi Buang Sawang kali ni bertujuan utk memaklumkan diri ini maih bertapak di bumi
Alhamdulillah sihat dan bertambah kilosss jugak :'(
Kekadang rasa semangat nak kurus
Kekadang rasa biarkan jer laa
Yg biarkan jer laa tu selalu berada di carta teratas

Marilah kita sekadar berbasa basi

Hujung tahun 2016 family hakak seperti tsunami sekejap
almaklumlah
jarang ada ujian ujian yang menimpa
sekali terkena terus rasa dunia gelap

ayah akak di diagnose hati rosak
Allah
masa tu rasa macam batu hempap di dada
ayah kena admit lama juga
hampir 10 hari

dalam tempoh tu
segalanya terasa seakan tak kena
penat, sedih, frust semua pun bersatu

ayah bertambahlah lagi
member jarang sakit instead of kencing manis darah tinggi
dan hampir x bagi kesan pada ayah pun
makan tu tak der pantang apa

tapi bila da jadi ceni
semangat ayh hilang terus
sapa y datang ziarah menitik nitik air mata dia
sedih katanya.. tak sangka dia diberi ujian macam neh

so far stabil
makan ubt, amek supplement
harap …

My Hafiy -- 2

Image
Assalamualaikum


Jarang akak crita tentang Hafiy
apetah lagi ayah dia--
tetiba hahah


So meh la akak crita tentang dia
mana tau esok-esok ni dia baca
tak der la dia persoalkan knp cerita tentang dia kurang
dah mak kau pun sendu.. gemuk plak tu -_____________-
blog jarang-jarang buka
lagi mau tanya?


so mcm mana hafiy sekarang?


Alhamdulillah.. membesar dengan sihat.. tapi sangat kurus.. setahun tujuh bulan just 7 kilo jer..
tp akak sangup dukung dia dari usung minyak 5 kg yang harga naik mencanak, tapi harga dlm paket rm2.50 kekal.. lupa limit seorang 2 paket jer.. ehhhhh
berat hafiy bukan takat border putih lagi dah
tahap merah terus


tak makan ker?


dia makan, tapi susu langsung tak mau.. susu hanya dicampur dalam nestem sahaja.. kalau bancuh sesaja tu
2oz pun susah nak abes.. tambah2 sejak makan solid food lagi la x nak susu.. susu mak dia nak sesangat.. tp stok mak dia limited.. mak dia harung bagi jugak..


susu murah kot?

sapeeee kateeee.. dari semurah2 susu akak try smpai semahal2nyer.. …

Pawana Jerai Resort, Ruat Yan

Image
Assalamualaikum

Happy Deepavali to All Indian's Friend
Kehmain All
padahal kawan india sorang tu jerk
si Anbananthan
Serunuk dia.. beraya dengan orang baru.. i mean dia ader newborn
bukan wife baru ke apa
nak nak plak anak lelaki.. kehmain suka dia
siap buat kenduri bagai
makan pagi ditaja 1 pejabat
pejabat kami 10 org je pun.. tak taja memang mendapat la

ehh
melalut plak
pagi neh akak mai ofis dari Yan
becuti sana
Becuti????
bukan keja dekat yan ker

matakeatas###

kekdah dia family inlaws nak bercuti
tapi kenot go jejauh
sebab hakak keja
cuti tgl 4 hari je smpai hujung tahun
mmg kritikal
so x dapek pegi jauh..
jom kita ke yan sana

bajet bole memancing ke bakar2 ke
Nanhadoooo
dr tengah hari bawak ke malam
hujan
ada hikmah betulnya
kalau x hujan
kompem orang ramai kat resort tu
sebab konsep resort dan cafe

sah sah orang ramai
istilah menenangkan fikiran tak tercapai nanti 
bila da hujan
terus jadi padang jarak padang terkukur
x da org mai cafe pun
ekekekke

so kami semua ke Pawana Jer…

"Nanti rindu semua ni...

Assalamualaikum

"
"Biaq la kat depa..
Nanti rindu semua ni..."

kata mak akak semalam bila ayah akak a.k.a tok wan asyik melarang cucu-cucu tengah melasak bermain

akak perati jer situasi masa tu

"kita nak ka depa sakit telantaq, baru depa nak duk diam"

Akak menambah lagi

Kekadang akak rasa nak marah juga bila bebudak yang tgh main dimarah marah
bukan tak bole tegur, tegurlah sesuai usia dia
tetapi....
as long tak datang kecederaan
tak merbahaya
dalam pemerhatian orang dewasa yang berakal

biar la

nama pun BUDAK
Faham tak..BUDAK.. kalau BUDAK tu duduk proper, baca sokabar, tune tv aljazera
HAAA itu risau

Anak akak setahun enam bulan
klu ikutkan.. bukan takat berjalan.. dah belari pun
tp sebab hafiy ada komplikasi masa lahir, he cant even merangkak
faham tak perasaan seorang ibu bila orang da stat tanya "anak da boleh apa da"
tak yah la orang, check up bulanan di kk pun akak runsing nak menjawab

eventough doktor cakap awal awal lagi, anak akak akan lambat …

Kemerdekaan Cara Aku

Image
Salam semua,

Lama akak tak hapdate, itu je la ayat pembukaan dari memula bekecimpung dalam arena blog..
orang beblog, kau pun nakkkk jugakkk
tak sudahhh blog pun sendu saja

senang cita syok sendri kekdah dia

bulan ogos bulan kemerdekaan
dah ayat karangan buku plak
tak pelah
tapi bulan kemerdekaan tahun neh akak berjuang lebih dari selalu

bejuang di medan highway
kalau rasa tetiba plus utara selatan annouce kutipan bulan neh naik mendadak
itu dari sumbangan ahkak la

mau nyer tak
awal bulan hari tu  akak kursus kat INTURA located at Sg. Petani
sebelum ada hafiy, memang akak akan menginap tdoq kat sana
tahap servis INTURA macam hotel kot
bilik selesa, makan tip top, fasiliti banyak
FREE pulak
sapa yang tak nak

tapi sejak kewujudan hafiy, akak kena la berkorban skek
ulang alik dari alor setar,
dua dua pun memerlukan satu sama lain cececewahhh
tido harus la peluk sesama bonding gituhh
sejam jugak la sehala
dengan tol dan minyak lagi
tima kasih la kepada kanda sayang, memayungi dinda lebih …

Hang ada apa? Aku Ada Pilot Shaker Pencil

Image
Assalamualaikum

Apa habaq semua??? Selamat berpuasa
Akak baru pegang puasa hari neh .. ekekekekekek

berganti la kiter yer..

da bayar zakat??
da bayar fidyah??

lekas lekas kan oke
ramai yang memerlukan zakat fitrah neh
buat tampung belanja raya
kita yang istewi istewi neh bole lah ingatkan cik abang memasing

laki ahkak done katenya
alhamdulillah

fidyah ahkak jer hari rabu neh baru nak bayaq
nak bawak anak teruna pi hospital
kita sekalikan terus cari kaunter zakat

oke tak der nak citer apa sangat pun
td ni ha skroll facebook
di kala kerja krik krik krik *mata ke atas*
sesedang skroll tu akak tenampak benda alah neh
kat fanpage himpunan cerita lawak ke pebende ntah
apakahh ittueww

PILOT THE SHAKER
bila akak nampak jer ini, tersenyum simpul akak, menitik nitik air mata *tu tipu
Ya Allah, sapa yang bebudak baya2 akak umo 30 an neh tau lah
betapa gemilangnya rasa bila dapat memiliki pensel shaker neh
akak ada pensil neh masa tahun 2001 dan tau tak
sampai sekarang pensil neh ada...

nostalgia…